Drie Leerlingen van het Zuyderzee Lyceum zijn officieel benoemd tot Local Hero. Het gaat om Lotte, Elena en Shulyviena uit de 3 MAVO klas. Afgelopen maart hebben zij zich aangemeld  voor het Local Hero project en nu mogen ze zichzelf de trotse bezitters van een echt Local Hero diploma noemen, officieel uitgereikt door wethouder Anjo Simonse.

Meteen 25 aanmeldingen
Aan het begin van het jaar werd decaan Ingrid van der Veer benaderd door Carrefour met de vraag of zij mee wilde werken aan dit programma. “Uiteraard heb ik vol enthousiasme ja gezegd”, vertelt Ingrid. “Het is fantastisch dat we jongeren op deze manier een steentje bij kunnen laten dragen aan de maatschappij en zij er een leerzame ervaring voor de toekomst voor terug krijgen. Ik ben meteen de betreffende klassen langsgegaan om voorlichting te geven en ik kreeg 25 aanmeldingen, dat is toch geweldig.”

Het diploma ontvang je uiteraard niet zomaar. Je moet er wel wat voor doen. Gedurende 20 weken moeten de jongeren 36 uur vrijwilligerswerk doen. Dit werk loopt uiteen van het organiseren van de buitenspeeldag van Emmelhage, meelopen bij InteraktContour of bijvoorbeeld het verzorgen van een beautyochtend voor ouderen bij de Markehof. Ingrid vertelt, “de leerlingen konden bij Carrefour aangeven wat ze graag wilden doen en waar ze affiniteit mee hebben. Carrefour is vervolgens opzoek gegaan naar een passende match.”

Beloning
Uiteraard zit er ook een beloning in voor het harde werken. Elke deelnemer aan het traject krijgt een workshop naar keuze en bedrag van honderd euro. De workshops worden aangeboden door bedrijven die zich hebben aangesloten bij het Local Hero project.

Over Local Hero
Become a Local Hero richt zich op alle jongeren in de leeftijd van veertien tot en met achttien jaar. ‘De maatschappelijke stage is landelijk afgeschaft. Jongeren komen daardoor minder snel in aanraking met vrijwilligerswerk. Met het oog op de vergrijzing is juist de inzet van jongeren belangrijk voor vrijwilligersorganisaties. Daarnaast geven jongeren aan dat ze zich graag beter willen oriënteren op hun toekomstige studie- of beroepskeuze. Become a Local Hero combineert deze twee elementen. Landelijke heet Local Hero, Maatschappelijke diensttijd. In de gemeentes Noordoostpolder, Urk en Dronten is gekozen voor de naam Become a Local Hero.