Leerlingen van klas 3 van de Mavo hebben afgelopen week een cheque ter waarde van 500 euro overhandigd aan vrijwilligster Liesbeth van Nee van Kika. Zij hebben dit geld ingezameld met het project ‘Bonifoodius’, een initiatief ontstaan vanuit het vak Economie & Organisatie om de theorie in de praktijk te brengen.

Een eigen restaurant
‘De leerlingen hebben, met behulp van klassenassistent Miriam Voesten, een eigen restaurant opgezet. Daarvoor hebben ze zelf de inkopen gedaan, nagedacht over het menu, de bezetting in het restaurant geregeld, gekookt en hun ouders-verzorgers uitgenodigd om te komen eten’, vertelt docent Jelte Huizinga. De kinderen hebben op een creatieve manier geleerd hoe het in een bedrijf werkt met opbrengsten, winst er verlies. ‘Gelukkig hadden wij te maken met winst’, lacht Jelte. In totaal was de winst 1000 euro, daarvan is de helft bestemd voor Kika en de helft voor de kinderen zelf. Jelte, ‘Daarvan hebben de leerlingen met elkaar lekker gegeten.’

Kika
Voor dit schooljaar staat het project wegens succes weer op de planning en ook dit jaar gaat de opbrengst naar Kika. Destijds als goed doel gekozen door één van leerling. Jaarlijks krijgen ruim 550 kinderen in Nederland kanker. Op dit moment geneest 75% van deze kinderen. Dat moet en dat kán beter. Het doel van Kika is om dit percentage te verhogen naar 95%. KiKa heeft tot nu toe 137,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker. Dankzij alle donaties, van kleine tot grote, is dit mogelijk gemaakt. Jelte, ‘We zijn blij dat onze school hier een klein steentje aan bij heeft mogen dragen.’