Emmeloord – Dinsdag 26 november kleurde het blauw op het plein van de Bonifatius Mavo. Een groot aantal agenten (in opleiding) kwamen, samen met Veilig Verkeer Nederland, in alle vroegte de fietsverlichting en bellen van de leerlingen controleren. De actie is van tevoren niet aangekondigd, wat voor een aantal leerlingen zonder verlichting wellicht een kleine tegenvallers was. Toch werd het erg gewaardeerd; ‘Wel tof dat jullie ons helpen aan nieuwe lampjes, ik fiets weer veilig’, aldus een leerling.

‘Deze actie hebben we vorig jaar in samenwerking met de politie en Veilig Verkeer Nederland voor het eerst ingezet. Het maakt dat de leerlingen zich weer even bewust zijn van het rijden zonder juiste of werkende verlichting. Je bent als fietser in het donker nou eenmaal kwetsbaarder. Daarom zetten we deze actie wederom in voor de verkeersveiligheid’, vertelt Mark Brijan, locatiedirecteur van de Bonifatius mavo.

De leerlingen die op school aankwamen zonder (goed werkende) verlichting of bel, konden ter plekke een lampje of bel monteren. De actie was een groot succes. Mark, ‘meer dan de helft van de leerlingen had de verlichting niet op orde. We zijn blij dat we dit hebben gedaan. Morgenvroeg kan iedereen met goed werkende verlichting naar school komen.’

Ook de politie kijkt tevreden terug; ‘wat een succesvolle actie, en nu hopen dat ze er wat van leren!’