Emmeloord – Voor de dertiende keer op rij hebben de docenten van de vakgroep Nederlands ‘het sollicitatieproject’ georganiseerd. Alle leerlingen uit de examenklassen havo en vwo nemen deel aan dit project, waarbij gedurende de avond ruim 160 gesprekken worden gevoerd met behulp van lokale ondernemers, ouders en leden van de Rotary. Leerlingen Sarah en Nienke kijken positief terug: ‘Het was spannend, maar we hebben het overleefd. We hadden fijne gespreksvoerders, dus we zijn best tevreden.’

Net echt
‘Alles verloopt zo realistisch mogelijk’, vertelt een van de docenten Nederlands, ‘maar het blijft natuurlijk een rollenspel. En ook de gesprekken zelf proberen we uiteraard zo echt mogelijk te laten verlopen.’ Alle leerlingen schrijven een motivatiebrief en maken een cv. Het sollicitatiegesprek duurt 20 minuten, in die 20 minuten heeft de leerling de tijd om zijn of haar pitch te houden en toe te lichten waarom hij of zij geschikt is voor deze functie. ‘Om het competitieve element er aan toe te voegen, zijn de leerlingen ingedeeld in poules van vier. Elke poule heeft aan het einde van de avond een poulewinnaar. In eerste instantie is iedereen heel ontspannen, maar op de dag zelf komen de zenuwen en de vragen.’

Ervaringen
De spanning is voor de gesprekken van de gezichten af te lezen. Sommigen nemen het gesprek nog even door, anderen zien er ogenschijnlijk rustig uit, maar ook bij hen gieren bij navragen de zenuwen wel een beetje door het lijf. Opgeluchte gezichten dan ook na de eerste ronde. Wesley: ‘Ik was rustig en het ging erg goed. Ik heb verteld wat ik belangrijk vind en me goed voorbereid door de website te lezen. Het was voor mij echt heel leerzaam, ik weet nu veel beter wat ik moet doen.’ Ook Auke en Philip vonden het meevallen. Auke: ‘Ik heb het laten liggen op mijn cv en motivatiebrief, maar het gesprek was een pluspunt. Ik moet de volgende keer dus meer tijd in mijn brief steken.’ Philip vult aan: ‘Ik kan niet zo goed presenteren, maar zo’n gesprek vind ik juist wel heel erg leuk om te doen.’

Lokale betrokkenheid
Al deze gesprekken worden mogelijk gemaakt door betrokken, enthousiaste ouders, docenten en lokale ondernemers. Een groot aantal organisaties doet al jaren mee, zoals Defensie. Maar ook de Rotary en de ondernemers uit de Lange Nering staan klaar om de sollicitatiegesprekken bij de leerlingen af te nemen. Maudy Hellendoorn deed dit jaar voor het eerst mee. Ze heeft haar eigen werving- en selectiebureau en dus een hoop ervaring op het gebied van sollicitatiegesprekken voeren. ‘Ik zag een oproep via Facebook en dacht dat ik op deze manier wat maatschappelijks terug kon doen. Ik was echt verrast door de kwaliteit van de brieven en de cv’s.’

Wilt u volgend jaar ook meedoen aan het sollicitatieproject en helpen om de leerlingen voor te bereiden op hun toekomst? Meld u dan aan via sollicitatieproject@zuyderzeelyceum.nl