‘Dames eindigen als zevende van Nederland, dit jaar daarmee absolute uitblinkers’ 

Waar je ooit wiskunde nog kon laten vallen als examenvak, is dat nu echt ondenkbaar. Tegenwoordig kun je kiezen uit wiskunde A, B of C. Kies je voor wiskunde B dan is de kans groot dat je les krijgt van meneer van der Heijden, al jaren gedreven en zeer enthousiast docent wiskunde bij het Zuyderzee Lyceum en organisator van de jaarlijkse Wiskunde Olympiade op school. In de afgelopen jaren hebben al ruim 1500 leerlingen meegedaan. Voor deze 24e editie op het Zuyderzee Lyceum stonden wederom meer dan 100 leerlingen op de deelname lijst. Dit jaar deden ook leerlingen uit 3 havo en 3 vwo mee.  

Liefde voor getallen
Eskil Dam zit in 5 vwo en is een van de leerlingen van meneer van der Heijden. Hij deed voor de vierde keer mee aan de Olympiade. Vorig haalde hij de finaleronde, maar behoorde niet tot een van de prijswinnaars. Wel heeft hij er een plek bij de internationale trainingsgroep aan over gehouden. De training leert je om op een bepaalde manier te denken en naar vraagstukken te kijken. Je leert uitleggen waarom iets zo is. ‘Hoe verder je komt in de landelijke Olympiade, hoe meer open vragen je krijgt en hoe meer bewijs je moet aanleveren. Door de training kan ik daar nu mijn voordeel mee doen.’ 

Op de basisschool had Eskil al een voorliefde voor getallen. Eenmaal op de middelbare school kon hij hier verder zijn voordeel meedoen en deed hij in de brugklas mee aan de Kangoeroe Wiskunde Olympiade. Voor dit jaar worden zijn kansen ook weer hoog ingeschat. Eskil; ‘ja, het ging eigenlijk best wel goed. Ik heb mijn antwoorden met een klasgenoot vergeleken en het wordt spannend wie van de twee de meeste antwoorden juist heeft.’ 

Topprestaties
Dat het ook dit jaar goed ging, is inmiddels duidelijk. Eskil gaat, samen met zeven van zijn schoolgenoten door naar de landelijke halve finale. Meneer van der Heijden is enorm trots op deze prestatie. ‘Nog niet eerder zijn acht van onze leerlingen doorgedrongen tot de halve finale.’ Van de 327 scholen die meedoen staat het Zuyderzee Lyceum op de 13e plaats in het totaalklassement. ‘Dit jaar zijn de dames wel de absolute uitblinkers, zij staan nu zevende op de ranglijst meisje.’ De beste leerlingen bij de tweede ronde uit elke categorie, zo’n 130 in totaal, worden vervolgens uitgenodigd voor de finale aan de TU Eindhoven op 11 september 2020. 

De opgaven van de Wiskunde Olympiade zijn niet per definitie moeilijk. Het gaat om het inzicht en om het puzzelen, niet om de moeilijke berekeningen. Het gebruik van een rekenmachine is dan ook ten strengste verboden en blijven tijdens de Olympiade achter in de tas. Je mag alleen gebruik maken van een pen, potlood, passer en geodriehoek. ‘In principe krijg je alle theorie die je nodig hebt vanaf de tweede klas, daarom kun je vanaf die klas ook gewoon meedoen’, vertelt Eskil. Elke klas (tweede, derde, vierde, etc.) doet mee in zijn eigen categorie. ‘Behaal je geen plek in de halve finale, dan levert het je in ieder geval bonuspunten op voor je volgende wiskundetoets.’ 

Eskil gaat zeker door met wiskunde. ‘Na mijn vwo-examen ga ik wiskunde studeren. Met wiskunde kun je in principe alles en daarna zien we wel verder.’